Polskavska planinska pot

Polskavska planinska pot je sestavljena iz več poti, ki se prepletajo po slovenjebistriškem Pohorju in vodijo na Tri kralje in Areh.

Pohoda po polskavski planinski poti sta postala tradicionalna in potekata vsako leto marca (smer Zgornja Polskava – Trije kralji) in novembra (smer Zgornja Polskava – Areh). Vse poti spadajo v lahko težavnostno stopnjo.

Navedene planinske poti in ostale turistične in naravne znamenitosti nazorno prikazuje planinsko – turistična tabla, ki je postavljena v centru Zgornje Polskave.

 

Polskavska planinska pot

 

POLSKAVSKA PLANINSKA POT IZ ZG. POLSKAVE NA TRI KRALJE skozi POLSKAVSKI VINTGARD

Iz Zg. Polskave v središču vasi, izpred informacijske table je začetek markirane poti. Začne se po cesti po 20m zavijemo med ograjami levo, prečimo potok Polskavo in cca 300m hodimo po cesti do gostilne Kalan, kjer se pot razcepi na dve poti. Ena pelje v smeri Zg. Polskava – Areh, po tej poti gremo tudi po Polskavskem vintgarju,  druga pa v smeri Zg. Polskava - Trije Kralji. Poti so lepo markirane in označena ter med seboj tudi povezane, tako, da se je možno med potjo odločiti za več variant pohodov.

 

Začetek poti na Zg. Polskavi pred Pd Pohorje

 

Mi nadaljujemo desno po ne prometni cesti in po Polskavskem vintgarju, v bližini potoka.

Po ne prometni cesti in po Polskavskem vintgarju, v bližini potoka

Slika 2 Po ne prometni cesti in po Polskavskem vintgarju, v bližini potoka

 

Na lepo markiranem križišču se usmerimo levo proti potoku, (naprej po cesti nas vodi pot na Areh), ter prečimo potok. Na jasici ob ribniku se ustavimo in občudujemo prečudovito naravo.

Pot ns vodi za mlinom v hrib navzgor  in nato po gozdni poti do travnika, tik pod cerkvijo Sv. Martina na Šmarnem na Pohorju. V cerkvi Sv. Martina so v Sloveniji najstarejše freske, vredne ogleda.

Cerkev Sv. Martina na Šmartnem na Pohorju

 

Šmartno na Pohorju

 

Nato skozi vas Šmartno na Pohorju, kjer smo že na okoli 800m nadmorske višine.

Ko hodimo po šmarski ravnini cca 500 m zagledamo smerokaz levo (več možnosti izbire poti), se usmerimo nad kmetijo Pristovnik, preko travnika v gozd, do Devinskega potoka. Ga prečimo in po strmem hribu navzgor pridemo do prvega ribnika v Ošlju.  Pot nadaljujemo po »KOLONIJI«  skozi Ošelj, po enem najlepšem delu poti. Pred drugo svetovno vojno je bilo tukaj zdravilišče. Kraj ima še vedno poseben čar. 

Kolonija v Ošlju

 

Pot nadaljujemo po cesti in za kmetijo Blažič zavijemo levo čez travnik v gozd in do naslednjega ribnika, kjer je postanek obvezen.

Blažičev ribnik

 

Nadaljujemo po markirani poti, kjer pridemo na cesto. Cesta nas vodi do kraja Močnik in do križišča, kjer se nam pridruži pot po znanem Bistrškem Vintgarju. Čez most po cesti zavijemo desno in zelo dobro pazimo, da ne zgrešimo table za Tri Kralje v gozd. Nato nas markacije vodijo po gozdni, strmo poti navzgor, vse do Hotela Jakec na Treh Kraljih. 

Proti Trem Kraljem

Cerkev na Treh Kraljih

Planinsko društvo Pohorje Zg. Polskava | info@pdpohorje.si |marjana.brezovsek@gmail.com