Planinsko društvo Pohorje Zg. Polskava

Zgornja Polskava – Kočno – Sveti Trije kralji

Izhodišče: Zgornja Polskava (294 m)
Širina/Dolžina: 46,427°N 15,6107°E
Cilj: Ruška koča na Arehu (1246 m)
Ime poti: čez Kočno
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 952 m
Višinska razlika po poti: 975 m
Zemljevid: Pohorje – izletniška karta 1:50.000
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste izvoz Slovenska Bistrica-sever, se usmerimo proti Slov. Bistrici ter na križišču Slov. Bistrica-Maribor zavijemo desno po stari cesti za Maribor do vasi Zg. Polskava. V centru Zg. Polskava (nasproti pošte) je parkirišče, kjer se lahko parkira pred KUD-m na Mladinska ul. 12.

Opis poti:

Pot začnemo izpred oglasne table PD Pohorje v centru kraja Zg. Polskava (Mladinska ul.12), preko mostu in ob reki Polskavi sledimo markacijam po regionalni cesti do razpotja, kjer zavijemo levo po cesti za Kočno. Pri ostrem ovinku sledimo markaciji v levo, po gozdni poti do ceste kjer nas pripelje do vasi KOČNO, enih najlepših vasi v Slovenije. Skozi vas si lahko ogledamo pri vsaki kmetiji muzej na prostem. Po cesti sledimo markacijam do gozda, kjer zavijemo na ostrem ovinku desno v gozd do ruševin gradu Gromberg.  Pri gradu zavijemo po markirani poti levo ter ponovno nazaj na cesto. Nadaljujemo do kapelice kjer zavijemo s ceste desno skozi gozd do cerkve Sv. Martina.

Ob koncu cerkve Sv. Martina zavijemo desno, skozi vas Šmartno na Pohorju, mimo kapelice ter na ovinku (pri tabli) gremo ravno mimo gostišča Dovnik. Po cesti do križišča Smrečno, kjer zavijemo levo v gozd po makadamski cesti, do razpotja Trije Kralji-Areh. Nadaljujemo za kmetijo Blažič čez travnik v gozd do ribnika. Ob levi strani ribnika nadaljujemo po gozdu do ceste, ki nas levo usmeri v zaselek Močnik. Tam se nam pridruži pot po Bistriškem vintgarju. Prečimo most in po 10m na križišču zavijemo desno in se po nekaj metrih desno usmerimo v gozdu. V zmerni strmini nadaljujemo po poti, vmes enkrat prečimo asfaltno cesto, malo pred koncem se nam z leve priključi pot iz Velikega Tinja. Nadaljujemo po gozdu do cerkve Trije kralji, kjer je tudi cilj.

Ob poti:

Reka Polskava (338m), Muzej na prostem – vas Kočno (402m), Grad Gromberg (427m), Cerkev sv. Martina (774m), Gasilski dom Šmartno na Pohorju (773m), Cerkev sv. Uršule (1006m), Izvir reke Polskave (1204m), Ruška koča na Arehu (1246m), Cerkev sv. Areha (1246m)