Planinsko društvo Pohorje Zg. Polskava

Učna pot: Janezov graben

Dolžina poti: 1 km
Čas hoje: 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Oprema: obutev za hojo po mokrem terenu
Izhodišče: 46,43189°N 15,59851°E
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste izvoz Slovenska Bistrica-sever, se usmerimo proti Slov. Bistrici ter na križišču Slov. Bistrica-Maribor zavijemo desno po stari cesti za Maribor do vasi Zg. Polskava. V centru Zg. Polskava (nasproti pošte) je parkirišče, kjer se lahko parkira pred KUD-m na Mladinska ul. 12.

Opis poti:
Učna pot Janezov graben je speljana po zemljišču v lasti Leskovarjevih, po domače Šerbelovih. Nastajati je začela v letu 2021 na pobudo planincev PD Pohorje Zgornja Polskava, ki so v sodelovanju z Leskovarjevimi pot tudi uredili. Znamenitost te poti so opuščeni rovi, kjer so med leti 1916 in 1920 kopali železovo rudo pirit. Iz te rude so pridobivali žvepleno kislino. V opuščenih rovih lahko najdemo do pol metra debele pasti pirita, za katere je značilno menjavanje svetlo in temno obarvanih plasti.

Izhodišče učne poti je na polskavski planinski poti, ki poteka iz Zg. Polskave skozi vas Kočno. Na odcepu pri bivšem gostišču Kalan se usmerimo proti vasi Kočno (levo). Po cca 600 metrih parkiramo na urejenem parkirišču, kjer je informativna tabla učne poti opremljena s podatki in QR kodo, ki je povezana z učno snovjo na naši spletni strani https://www.pdpohorje.si/. Pot se odcepi od markirane poti levo v gozd, kjer so naši markacisti pot uredili varno za otroke. Nadaljujemo pot do rudnika pirita, preko potoka ter po klancu navzgor vse do ribnika. Še prej pa poslušamo zvoke narave pod smreko na klopci. Ta pot se nadaljuje do ekološke kmetije Leskovar, kjer imamo priložnost kupiti naraven jogurt, sir ali kakšno mesno dobroto. Od Kmetije Leskovar nadaljujemo nazaj na markirano pot. Pot je polna dogodivščin in znamenitosti. Na njej je veliko postojank (rudnik pirita, potok, miza in klop, energijske točke, sprostitveni kotiček, opis narave…).

Ob poti:
  • Opuščeni rovi, kjer so po 1. svetovni vojni izkopavali železovo rudo pirit
  • Na jasi s klopmi ob potoku boš spoznaval mešani gozd in bogato podrast v njem.
  • Energijska točka za meditacijo je pravšnja za sprostitev v sožitju z naravo.
  • Ob ribniku si boš lahko oddahnil in se spočil, obdan z vodo, gozdom, travniki in vinogradom.
  • Priporočamo ogled domačije Šerbel, kjer danes kmetujejo Leskovarjevi.