Planinsko društvo Pohorje Zg. Polskava

Zgornja Polskava – Polskavski vintgar – Ruška koča na Arehu

Izhodišče: Zgornja Polskava (294 m)
Širina/Dolžina: 46,427°N 15,6107°E
Cilj: Ruška koča na Arehu (1246 m)
Ime poti: skozi Polskavski vintgar
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 952 m
Višinska razlika po poti: 975 m
Zemljevid: Pohorje – izletniška karta 1:50.000

Dostop do izhodišča:

Z avtoceste izvoz Slovenska Bistrica-sever, se usmerimo proti Slov. Bistrici ter na križišču Slov. Bistrica-Maribor zavijemo desno po stari cesti za Maribor do vasi Zg. Polskava. V centru Zg. Polskava (nasproti pošte) je parkirišče, kjer se lahko parkira pred KUD-m na Mladinska ul. 12.

Opis poti:

Polskavski vintgar

Pot začnemo izpred oglasne table PD Pohorje v centru kraja Zg. Polskava (Mladinska ul.12), preko mostu, ob reki Polskavi. Sledimo markacijam po regionalni cesti do križišča Kočno, kjer zavijemo desno (smerokaz – Polskavski vintgar) in nato do križišča (Šmartno-Loka), kjer se usmerimo levo po cesti za Šmartno na Pohorju. Med potjo si lahko ogledamo slap Šum ter lepote reke Polskave. Ko prispemo po cesti do lesenega mostu čez reko Polskavo, mino kamnoloma, moramo pozornost usmeriti na markacije, saj kar kmalu zavijemo levo na potko za Šmartno(tabla). Markacije nas vodijo mimo zajetja za hidro elektrarno (kjer prečimo potok) do opuščenega ribnika ter starega mlina, kjer si lahko odpočijemo.  Nadaljujemo za mlinom levo v gozd po strmem kolovozu, kjer se nam pridruži pot iz Kočna do cerkve Sv. Martina.

Ob koncu cerkve sv. Martina zavijemo desno, skozi vas Šmartno na Pohorju, mimo kapelice ter na ovinku (pri tabli nad hišami) zavijemo levo na travnik. Od tam se spustimo v gozd, prečimo brv čez potok Devina ter nadaljujemo strmo v gozd, čez travnik, mimo ribnikov in vikendov do enega najlepših delov poti-zaselka Kolonija v Ošlju. Na križišču zavijemo desno ter se usmerimo kar kmalu za kmetijo na razpotju desno. Po makadamu do križišča Smrečno (Bojtina). Prečimo cesto in se usmerimo za Smrečno. Zavijemo v gozd na cesto, ter sledimo markacijam do ostrega ovinka, nadaljujemo skozi gozd do križa ob cesti. Pozorni moramo biti na markacijo na desni strani pašnika, kjer se usmerimo prečno ob robu pašniku izpod cerkvice sv. Uršule do gozda, ter se spustimo do reke Polskave ter prečimo brv. Sledi strm vzpon iz gozda na travnik, nato ponovno strmo v gozd. Iz gozda prispemo k Trem cerkvam, kjer sedaj stoji lesen vikend, nas pa pot vodi desno na gozdni kolovoz skoraj do vrha. Pred vrhom na levo je markirana in označena pot do izvira reke Polskave (leseno korito), kjer si lahko nalijete čiste, energijsko polne vodo izpod Žigartovega vrha, tja in nazaj je par minut hoda. Pot nadaljujemo naravnost po kolovozu in po desetih minutah preidemo iz gozda pri vikendu do cerkve sv. Areha in kjer je Ruška planinska koča in naš cilj.

Ob poti:

Reka Polskava (338m), Slap Šum (402m), Rimski kamnolom marmorja ob Polskavi (427m), Cerkev sv. Martina (774m), Gasilski dom Šmartno na Pohorju (773m), Kolonija – Ošelj (758m), Izvir reke Polskave (1204m), Ruška koča na Arehu (1246m), Cerkev sv. Areha (1246m)