Planinsko društvo Pohorje Zg. Polskava

Otroški tabor 7.06.2019 – 8.6.2019.

Otroški tabor 7.06.2019 – 8.6.2019.

Otroški tabor 7.06.2019 – 8.6.2019.

Otroški tabor 7 in 8.6.2019

Več slik nahttps://www.facebook.com/PDPohorje.

V petek, dne 7.6.2019 ob 17. uri se je začel prvi tabor planinskega društva Pohorje – Zgornja Polskava na Klopcah. Na tabor je prišlo 9 predšolskih otrok, starih 5-6 let iz vrtca Zgornja Polskava. Prav tako je bilo na taboru 25 šolskih otrok iz šole Spodnja Polskava ter Zgornja Polskava, ter 13 prostovoljcev. Osnovnošolskih otrok je bilo kot že rečeno 25, do 3. razreda 4., iz 5. in 6. je bilo 11 otrok, od 7. do 9. pa 2 otroka.

Ob prihodu otrok smo se najprej preko igre Pajkova mreža spoznali, kasneje smo se razdelili na dve skupini. V eni skupini so bili predšolski otroci ter otroci od prvega do četrtega razreda. V drugi skupini pa so bili otroci od četrtega do devetega razreda. Za začetek smo imeli kratek pohod do gozdne jase, kjer se je prva mlajša skupina igrala naslednje igre: Štetje do pet, Gnilo jajce, ter igrali nogomet. Starejša skupina pa je ves čas igrala nogomet, saj je bilo več fantov in so si igro tudi sami izbrali. Na asfaltnem delu pred šotorom so sledile igre, kjer so otroci vseh starosti lahko hodili z različnimi hoduljami – tudi hoduljami za tri otroke hkrati, igra z obroči Ptički v gnezda, odbijanje, podajanje in brcanje žoge.

Punce so skakale gumitvist. Nekateri otroci so z zanimanjem raziskovali okolico. Na deblih dreves so opazovali spremembe, luknje v deblu. Prav tako so opazovali različne cvetove dreves.
Takoj po prihodu so se lahko okrepčali z odlično mesno – zelenjavno juho, katero je pripravila ga. Ana Goričan. Vestni prostovoljci Karmen, Marcel in Doroteja, pa so nam v kuhinji napekli odličnih palačink z marmelado in nutelo. Zvečer pred spanjem smo s svetilkami na travniku iskali skriti zaklad. Odkrili so pravo skrinjico, v kateri pa so bili bonboni. Veselje ob iskanju zaklada v temi je bilo nepopisno. Okrog 22. ure smo se odpravili v velik šotor in tam se otroci namestili v spalne vreče. Ob 3. ponoči je deklica iz osnovne šole ugotovila, da sta si njen vzglavnik dva predšolska otroka prisvojila. Malo smo otroka drugače namestili in spali naprej. Prvi zbujeni otrok je bil ob 5.15, vsi ostali pa počasi za njo in vsi so bili ob 7. uri zbujeni. Sledila je jutranja telovadba, katero je vodila ga. Verica Matvoz, katera obiskuje tudi Šolo zdravja. Po telovadbi so otroci že začeli vonjati zajtrk – umešana jajčka, hrenovke, topli kruhki, čaj in ga z velikim veseljem pojedli.
Sledile so družabne igre, kjer so se otroci družili med seboj. Zabavali so se ob igrah: Monopoli, Človek ne jezi se, Aktiviti, Šah.

Tudi hoja s hoduljami je bila še vedno zanimiva ter nikoli pozabljen nogomet 😉 Pripravljene so imeli tudi dve delavnici, v kateri so si v eni okrasili kuhalnice po svoji izbiri – barvali, risali, lepili trakove na njih itd. V drugi delavnici pa so si otroci najprej porisali A4 list papirja, ter ga nato zgubali in si naredili pahljačo. Glede na to, da je je bilo vreme sončno, je otroku rahla poletna sapica prav prišla. Ob 10.30 smo otrokom podelili medalje za pogum, saj so nekateri prvič prespali brez mamic. Vsi pa so si jih zaslužili že zato, da so si namesto mehkih vzmetnic, želeli doživeti naravo in prespati v šotoru v spalni vreči. Po malici smo se poslovili, in si obljubili, da se naslednjo leto spet srečamo. Ponosni smo na izvedbo tabora, saj je uspelo tudi to, da otroci niso s seboj prinesli telefonov. Zahvalili bi se radi vsem prostovoljcem, kateri so nam kakorkoli pomagali pri izvedbi tabora;

  • Marjani , ki nam je odstopila prostor za bivanje in bila še naprej vključena v celotno dogajanje; ter celi njeni družini za sodelovanje,
  • Renati za celosten pristop pri otrocih,
  • Danilu za prevzem vodenja šolskih otrok in igre z njimi,
  • Vanessi, Vidu in Valu za igro z otroki,
  • Kristini za vodenje v delavnici in igro z otroki,
  • Verici za čudovite fotografije,
  • Ani za odlično juho,
  • Mladincem Karmen, Marcelu in Doroteji za izvrstno hrano izpod njihovih rok,
  • ter čebelarstvu Strehar iz Zg. Polskava za odličen med, ki smo si ga privoščili za zajtrk.

Polona Lončarič, vzg. predš. otrok