Planinsko društvo Pohorje Zg. Polskava

Otvoritev učne poti PD Pohorje Zg. Polskava – 26.3.2022

Otvoritev učne poti PD Pohorje Zg. Polskava – 26.3.2022

Otvoritev učne poti PD Pohorje Zg. Polskava – 26.3.2022

Res smo veseli, da ste se tega dogodka udeležili v tako lepem številu. Na dobrih temeljih društva lahko gradimo društvo naprej. Tako smo lani imeli otvoritev turno-kolesarske poti, ki zelo dobro služi svojemu namenu. Po letu in pol trdega dela, je bila letos na vrsti učna pot. Kljub omejitvam, ki nam jih je povzročal Covid, smo bili v društvo neverjetno pridni, uspešni, iznajdljivi in prodorni. Neverjetno smo ponosni z delom vodnikov, markacistov, z delom mentoric na vseh treh šolah in v vrtcu, ter z delom vseh ostalih odsekov: otroškim, mladinskim, kolesarskim, veteranskim, kar se odraža in sliši po vsej Sloveniji in tudi širše. Število članov se je povečalo. Društvo pa smo oplemenitili z izpeljanimi pomembnimi projekti, katere je društvo financiralo tudi s pomočjo sredstev Športne zveze Slov. Bistrica, KS Zg. Polskava, občine Slov. Bistrica in kakšnega sponzorja (KRKA, Fitosan, Bluprint).

Veliko je sodelovanja med društvi na ZG. Polskavi, s Kud-om, Viničarji, gasilci so neprecenljivi, z vojsko in ostalimi društvi. Najbolj pa smo ponosni, da lahko sodelujemo in ustvarjamo zgodbo z vsemi tremi šolami (OŠ Antona Ingoliča Sp. Polskava, podružnica Zg. Polskava, OŠ Šmartno na Pohorju in vrtcem Zg. Polskava). Kar delamo, delamo prostovoljno, s srcem in z mislimi na naše najmlajše. Za njih se resnično trudimo. Na otvoritvi je dogodek povezovala Tatjana Hajšek Sodin, k govoru je povabila Marjano Brezovšek predsednico društva, ki je povedala nekaj o društvu, predsednik Ks Zg. Polskava Uroš Klajderič pa se je zahvalil društvu, da resnično dobro in prodorno dela in da je to nadvse dobro za razvoj Zg. Polskave. Gospa vodja podružnice OŠ Antona Ingoliča iz Zg. Polskave Mihaela Haralovič pa je obljubila, da se bodo otroci pogosto na tej učni poti. Nato sta še Matej in Nataša Leskovar predstavila svojo ekološko kmetijo, na kateri poteka ta učna pot društva PD POHORJE ZG. POLSKAVA. Tako je bil čas za rezanje traku, ki sta ga prerezala predsednica društva Pd Pohorje Zg. Polskava in Uroš Klajderič predsednik KS Zg. Polskava.

Nato pa ste o b spremstvu Anje Jesenek Grašič, ki vas je vodila po poti, ste slišali petje otrok in bili s profesorjem, geografom, zgodovinarjem Vilemom Podgoršek kjer ste raziskovali kamenine. Dušan vas je popeljal v rudnik pirita, pesem otrok pa nas je spremljala na poti. Prav tako ste lahko meditirali s Petro, ob ribniku pa ste si ustvarili spominček, ki ste si ga odnesli domov. V šotoru smo podrobneje predstavili PD Pohorje kot društvo s filmom Verice Matvoz iz te poti. Z Marijo Markič ste govorili o njeni knjigi (Moja, tvoja, naša zgodba) Prav tako ste videli, kaj vse delajo naši pridni markacisti. Preizkusili ste se na poligonu slovenske vojske in jih imeli možnost povprašati kaj vse počnejo. Gasilci Zg. Polskava so nam pomagali pri rudniku pirita (da so izpraznili vodo, da smo ga lahko obiskali), usmerjali promet in se predstavili kaj počnejo. Kmetija Leskovar se je predstavila in od njih ste si lahko kaj domačega kupili.

Učna pot je zasnovana kot nov uspešen projekt, ki se izvaja in se bo izvajalo še celo leto. Seveda se moramo tukaj zahvaliti najbolj zaslužnim na tej poti: Jožetu Goričanu, Dušanu Juriču, Anji Jesenek Grašič, Marjani Brezovšek, vsem markacistom, gasilcem, Kmetiji Leskovar in vsem ki ste in še boste pomagali na tej poti, nadgradnja poti še pride. Na današnji otvoritvi ste sami prepričali, da sodelujemo z vsemi. Veliko dela, veliko stroškov, veliko sodelovanja, a uspelo nam je. Hvala vsem sodelujočim in hvala gostom za udeležbo in pridite k nam po naših markiranih poteh, na kolesarsko pot, učno pot in kasneje še… uh je še idej.